top of page
Obrázek autoraMichal Skřivan

Odečty měřičů v roce 2022

Odečty měřičů v bytech jsou vždy oříšek, který je potřeba správně rozlousknout. U domů s dálkovými odečty to bývá snadné. Tedy pokud technologie dálkových odečtů opravdu funguje … ano, i to se někdy stává.



Tam kde dálkové odečty nejsou doposud instalované zbývá udělat fyzické odečty. Teď, s omicronem v zádech, jsou jakékoliv návštěvy bytů nežádoucí. Co s tím? Jediné řešení jsou samoodečty. Stačí aby uživatelé bytu poslali emailem stavy svých měřidel? Zdá se to jednoduché, ale ze zkušenosti víme, že jsou doručovány často nepřehledné kombinace čísel a fotek. To se opravdu nedá dát dohromady a trvá to dlouhé hodiny a dny. Jednoduchým a efektivním řešením je poslat všem webový dotazník s přednastavenými dotazy a instruktážními obrázky. Funguje to! Odpovědi jsou strukturované a lze je exportovat do tabulky.


Klienti R3 group naleznou přehledně stavy svých měřidel v aplikaci DOORONLINE.


A co budoucnost? Možná jednodušší. Od 1.1.2022 vstoupila v platnost novela zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií. Novela mimo jiné stanovuje tyto milníky v odečtech měřidel:

  • Od 1.1.2022 není možné instalovat měřiče bez dálkového odečtu.

  • Dříve instalované měřiče (před 1.1.2022) bez dálkového odečtu mohou zůstat, nejdéle však do konce roku 2026.

  • Od 1.1.2023 musí uživatelé dostávat měsíční reporty o spotřebách. Platí pro domy, které mají již instalované dálkové odečty.


Je reálné ve všech domech přejít v těchto termínech na dálkové odečty? Snad ano, je potřeba vše naplánovat v předstihu a věřit, že aktuální situace s nedostatkem čipů bude brzy minulostí.

755 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page